Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. září 1964

3. 6. 2017

Dnes jsem nastoupila na Střední všeobecně vzdělávací školu Na Skřivánku. Už od rána jsem měla nepříjemný pocit. Co když nebudu mít s kým sedět? Moje kamarádka Líba na SVVŠ nakonec nejde, přihlásila se na sklářskou průmyslovku. Ale co já si v té nové škole počnu, vždyť tam nikoho neznám!

Na dveřích školy jsem zjistila, že budu chodit do 1.A. třídy, matematicko- fyzikálního zaměření. Víc než polovina je tam kluků, v ostatních dvou, všeobecných třídách skoro samé holky. Tam jsou taky některé z mých spolužaček ze základky. Ale v 1.A. ani jedna!

Ve třídě jsem jedna z prvních a sedám si do předposlední lavice uprostřed. Jen ne dopředu. Pomalu se trousí další nastávající spolužáci, ani jedna známá tvář. Ukazuje se, že se většinou znají, jsou ze Střekova. Samozřejmě si sedají spolu. Já sedím celá nesvá zatím sama. Mám nepříjemný pocit. Najednou přichází krátkovlasá holka s hnědýma očima a ptá se mě, jestli někomu držím místo. Nedržím, tak si vedle mě sedá. Jmenuje se Eva Trnková, bydlí Na Skřivánku a všechny její spolužačky z devítiletky jsou taky ve vedlejších třídách.

Naše třídní Alena Kerhartová, je mladá a bude nás mít na matiku a deskriptivu. Na fyziku, chemii a jazyky se budeme dělit a přecházet do jiných tříd. Přihlásila jsem se na němčinu, Eva taky. Táta si myslí, že němčina je použitelnější, než angličtina, když se stejně nedá jet nikam jinam, než do východního Německa. My sice máme tetu ve Vídni, ale naši říkali, abychom o tom my děti radši nikde nemluvily.

Eva 1.jpgfotka 32.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

První školní den

(Petr Urban, 10. 6. 2017 20:08)

Nevím, zda jsme šli poprvé do školy 1. září - mám pocit, že to mohlo být o pár dní později, protože pro nás škola vlastně začínala už chmelovou brigádou v Hříškově koncem srpna. Tam jsme byli skoro všichni (prváci i druháci a taky gympl Jateční) a trochu jsme se tam seznámili. Na první den ve škole si pamatuju jen trochu - vím, že tam byly na dveřích tříd prváků vyvěšeny seznamy, kam kdo patří a já jsem se nikde nenašel. Tak mě Alú, kterou jsme znali už z chmelu, vzala do 1.A a posadila s Honzou Přibylem. Spolužáků, které jsem znal ještě před chmelovou brigádou, moc nebylo - Tomáše jsem znal od malička, protože jsme bydleli ve stejném domě, Petra Kauckého jsem znal z Pionýra a Filipa jsem potkal na červencové brigádě v Zahradnickém podniku. Ostatní jsem poznal až na chmelu.

Myslím, že druhý jazyk (po ruštině) volitelný nebyl a byl přímo určen osnovami či vedením školy - matematicko-fyzikální zaměření prostě bude mít němčinu, humanitní třídy angličtinu či francouzštinu.
Nevím, zda o deskriptivě byla zmínka už v prváku - možná ano, ale na to si nepamatuji. Určitě jsme ji měli až v posledním ročníku a já z ní maturoval jako jediný z celé školy.