Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polovina září 1965

11. 6. 2017

Polovina září 1965

V sobotu a v neděli se konal Pochod 100 km za 24 hodin Krušnohořím. Pavel s Tondou mě a Evu T. přemluvili, abychom se taky přihlásily. Tyhle pochody se prý už konají v Holandsku, Francii, Belgii a ve Švýcarsku, no a u nás se to začíná rozbíhat taky. Alespoň to psali v časopise Turista. Naši mě nechtěli pustit, táta říkal, že na to nemám vhodné boty, a že to nemůžu bez průpravy ujít. Do toho se vložila Danda s tím, že jestli půjdu já, že ona chce jít taky. Nakonec nám to tedy oběma dovolili, ale Danda musela fixlovat a v přihlášce si přidat dva roky, protože oficiálně je možné přihlásit se až od šestnácti let a Dandě bylo teprve čtrnáct.

Všichni účastníci vyrazili společně odpoledne v pět hodin od Pionýrského domu, šli jsme podle písemných pokynů a hlásili jsme se na jednotlivých stanovištích, kde nám dávali razítka. To abychom nefixlovali a nezkracovali si to. Nakonec se k nám přidala i Eva Petrová, takže jsme šly společně my čtyři holky. Tonda s Pavlem nás předběhli už v prvním velkém stoupáku.Setkaly jsme se s nimi až v neděli odpoledne před Pionýrským domem, kde na nás na lavičce čekali, jak jsme se předem domluvili.

Eva Petrová a Danda to vzdaly na padesátém kilometru. Tam v jedné chatě organizátoři podávali čaj, a kdo nemohl dál, mohl tam zůstat do rána a pak je společně odváželi do Ústí autem. Eva Petrová a Danda zůstaly v té chatě, my s Evou T. jsme tam asi tři hodiny na palandě spaly a pak jsme se vydaly dál. Nebýt Evy, nedošla bych těch 100 kiláků taky. Byl to fakt záhul, ale když se rozednilo, šlo to už líp. Nejhorší to bylo v noci. Nohy mám úplně servané, do školy asi zítra půjdu v bačkorách. Ovšem Danda na tom není o moc líp, máma nám oběma nohy vydesinfikovala a zalepila a táta nakonec uznal, že jsme obě dobré.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Má první stovka

(Petr Urban, 25. 6. 2017 18:23)

První říjnovou sobotu se konal snad první větší dálkový pochod v severních Čechách - 100 km NON-STOP Krušnohořím (za 24 hod). Start byl v sobotu navečer na nádraží v Křímově, cíl v neděli v budově KDPM v Ústí. Proč se šlo ze soboty na neděli? Tehdy ještě byl šestidenní pracovní týden, volné soboty byly až od školního roku 1967-8. Ze třídy se nás zúčastnilo víc - vzpomínám si na Tomáše a Pepu, ale určitě tam byl i někdo další. Bylo to docela náročné a úspěšnost hodně ovlivnila zvolená obuv, díky níž během trasy dost lidí odpadlo. Ale možná i nejen kvůli ní. Zvládl jsem to tenkrát za 20 hodin a byl jsem rád, že jsem to dokázal. Další ročník měl trochu pozměněnou trasu, resp. její začátek - start byl na nádraží v Jirkově a potkal jsem se tam s Jardou Janáčkem. Na trase bylo znát, že se trochu otepluje - zmizely zátarasy podél hranic, kde minulý rok ještě byly. Tentokrát jsem byl rychlejší - na zdolání trasy mi stačilo jen 14 hodin, ale byl to indiánský běh. Třetí ročník jsem už nešel - začínala výuka na VŠ, ale v květnu 1967 se šel podobný pochod z Teplic do Ústí Českým středohořím, který jsem si také zkusil. Tam jsem čas ještě o něco srazil. Další stovky jsem už nešel, ale pochodů o délkách mezi 50 - 70 km jsem absolvoval hodně.